EN LT EE

Covid-19 vs uzņēmuma valdes un padomes atbildības apdrošināšanu

Covid-19 pandēmija ir ieviesusi lielas izmaiņas finanšu tirgos, tai skaitā apdrošināšanā. Uzņēmumu valdes atbildība par uzņēmuma veiksmīgu vadīšanu šajos apstākļos ir kļuvusi vēl nozīmīgāka, tādējādi arī valdes atbildības apdrošināšana ir nozīmīga jebkura uzņēmuma riska vadībā ne tikai Pasaulē, Eiropā, bet arī Latvijā. Pandēmija kā apstāklis netiek izslēgts no apdrošināšanas seguma, tomēr šis apdrošināšanas veids dažādu iemeslu dēļ no uzņēmēju puses netiek plaši izmantots.

Pēdējā pusgada-gada laikā tendence Pasaulē un Eiropā ir, ka izmaksas par šo apdrošināšanu pieaug 2-3 reizes, savukārt pieejamie atbildības limiti tiek samazināti. Kāpēc?

Pasaules finanšu tirgi ir saistīti un, pieaugot apdrošinātāju izmaksātajām lielajām atlīdzībām par dažādu uzņēmumu zaudējumiem, valdes nepareiziem lēmumiem, kuru rezultātā rodas papildu zaudējumi līdz pat uzņēmumu bankrotiem, attiecīgi pieaug arī apdrošināšanas izmaksas. Ļoti bieži nepareizi lēmumi tiek pieņemti saspringtās situācijās, ko Covid-19 un lielās bažas par nākotni un tās attīstību tikai veicina. Tā, piemēram, šogad tikai līdz rudenim vien, mūsu lielākajam sadarbības partnerim Eiropā nedēļā ir vidēji 2 pieteikumi un katru mēnesi regulāras atlīdzības 2-3 miljonu EUR apmērā. Covid-19 tendences visā pasaulē nav optimistiskas, pandēmija nav beigusies, tā turpinās ietekmēt uzņēmumus un to vadītāju pieņemtos lēmumus.
Aon Baltic Latvijā kopā ar zvērinātu advokātu biroju “Eversheds Sutherland Bitāns” šajā rudenī rīkoja Valdes locekļu civiltiesiskās atbildības atvērtos seminārus “Kā mazināt riskus”, kuros kopumā piedalījās ap 50 mūsu uzņēmumu vadošās amatpersonas. Atsaucība un interese bija liela. Aon vadītājs Latvijā Vitis Nolbergs un advokātu biroja vadošais partneris Agris Bitāns uzņēmumu vadītājiem un īpašniekiem izstāstīja par riskiem, atbildību vadot uzņēmumus un kā mazināt šos riskus, lai normāli strādātu šajos krīzes apstākļos.

Vitis un Agris ir apņēmušies turpināt iepazīstināt vadošās amatpersonas uzņēmumos ar viņu atbildību, ko nereti vadītāji pat neapzinās. Kā arī par iespējām atbildību apdrošināt, lai droši un veiksmīgu attīstītu savus biznesus. Pieaugot uzņēmēju ieinteresētībai, iespējama papildu semināru rīkošana, kā arī varam sniegt atbildes uz jautājumiem, kontaktējoties ar abiem uzņēmumiem individuāli. Saziņai izmantojamie kontakti – Vitis Nolbergs 29226858 un Agris Bitāns 6728 0102.